Sectorul energetic din ţara islamică, în care activează şi câteva firme străine, are strânse legături cu Gărzile Revoluţionare, grupare pusă pe lista neagră a SUA. Noile sancţiuni Sectorul energetic din ţara islamică, în care activează şi câteva firme străine, are strânse legături cu Gărzile Revoluţionare, grupare pusă pe lista neagră a SUA.
Noile sancţiuni economice impuse de SUA Iranului şi anunţate săptămâna trecută de Administraţia Bush vizează, printre altele, trei bănci şi mai multe companii iraniene, dar grupurile occidentale care operează în Iran devin şi ele vulnerabile.
Bank Melli, cea mai mare bancă din Iran, şi Bank Mellat se află acum pe lista neagră a SUA pentru că ar fi implicate în derularea programului de înarmare nucleară pe care Occidentul vrea să-l stopeze. A treia bancă, Saderat, era deja sub sancţiune, iar acum a fost clasificată drept sponsor al terorismului, pentru că a intermediat transmiterea de fonduri mai multor organizaţii teroriste, printre care Hezbollah şi Hamas. Cât de eficiente sunt însă aceste noi măsuri?
Analiştii cred că gestul Departamentului de Stat al SUA nu va reuşi să schimbe atitudinea Teheranului. "Este mai degrabă un mesaj simbolic transmis Iranului, dar şi celorlalţi, că America nu glumeşte", spune expertul în problemele Orientului Mijlociu, Robert Hunter, citat de AP. Practic, sancţiunile anterioare interziceau deja orice fel de activităţi comerciale sau investiţii care implicau guvernul de la Teheran, şi deci şi băncile controlate de stat.
Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran, o altă entitate pusă sub sancţiune, are operaţiuni legate de afaceri în proporţie de 30% şi generează venituri anuale de 2 miliarde de dolari. Administraţia SUA speră ca astfel să pune beţe în roate Iranului interzicând altor bănci sau companii să acceseze sistemul financiar al SUA în numele entităţilor iraniene. Vre