Nivelele mari al unui aminoacid, denumit ştiinţific – homocisteină – ar putea afecta ochii. Cel puţin asta susţin oamenii de ştiinţă de la Colegiul Medical din Georgia, Statele Unite ale Americii. Cercetătorii americani consideră că homocisteina, deja „legată” de ideea că ar duce la infarct, accident vascular cerebral şi demenţă, ar ajuta la afectarea retinei şi ar produce pierderea vederii. Studii anterioare au sugerat că nivelele crescute din acest aminoacid afectează vasele de sânge extinse şi reţeau neuronală a retinei, susţine biologul Sylvia Smith.
Cu un grant de 1,8 milioane de dolari de la Institutele Naţionale de Sănătate din SUA, cercetătorul speră să afle mai multe despre modul în care nivelele crescute de homocisteină pot afecta retina, structura acesteia, funcţionarea şi abilitatea de a opune rezistenţă la stres. Retina, localizată în spatele ochiului, primeşte lumina şi o transformă în impulsuri neuronale care ajung la creier. Nivelele din acest tip de aminoacizi cresc când se înregistrează o diminuare a nivelurilor de acid folic, susţine biologul american. Această este o problemă pentru multe persoane dacă acestea nu consumă sufiecte fructe bogate în acid folic, legume şi cereale.
Acidul folic şi vitamina B12 „converteşte” homocisteina în metionină, un alt aminoacid care joacă un rol important în sinteza proteinelor. Când această „conversie” eşuează şi nu mai apare, nivele crescute de homocisteină interferează cu structura colagenului. Colagenul este un component din os, ţesuturi şi periţii vaselor de sânge, a mai spus echipa de cercetători americani. (L.S.)
Nivelele mari al unui aminoacid, denumit ştiinţific – homocisteină – ar putea afecta ochii. Cel puţin asta susţin oamenii de ştiinţă de la Colegiul Medical din Georgia, Statele Unite ale Americii. Cercetătorii americani consideră că homocisteina, deja „legată” de ideea că ar duc