Peste 150 de poliţişti şi vameşi au protestat, ieri, pentru prima oară în România, în faţa Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Ei şi-au arătat astfel nemulţumirea
Peste 150 de poliţişti şi vameşi au protestat, ieri, pentru prima oară în România, în faţa Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
Ei şi-au arătat astfel nemulţumirea faţă de atitudinea conducerii acestei instituţii în aplicarea unitară a legislaţiei în domeniu şi faţă de respectarea unor drepturi. Deşi la miting se anunţaseră iniţial 500 de participanţi, liderul sindical Vasile Lincu a explicat absenţa acestora prin presiunile MIRA asupra lor.
"Au existat mari presiuni din partea ministerului pentru a-i descuraja pe sindicalişti să protesteze. Mai mult, unele direcţii din ţară au programat tragerea anuală tocmai astăzi (ieri, n.r.) pentru ca poliţiştii să nu poată veni la protest", a spus Lincu. La manifestarea de ieri au mai participat, pe lângă sindicalişti veniţi din mai multe judeţe ale ţării, şi delegaţii ale poliţiştilor din Franţa, Germania, Cipru, Italia, Olanda, Serbia, Bulgaria sau Malta, care fac parte din Consiliul European al Sindicatelor Poliţiştilor.
Un sindicat controversat
Sindicatul vameşilor şi poliţiştilor Pro Lex a fost recent în centrul unui scandal, după ce a încercat să fure identitatea Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), organizaţie profesională înfiinţată prin lege. Scandalul s-a declanşat după ce reprezentanţii Pro Lex au înregistrat la OSIM sigla CNP, folosită de corpul poliţiştilor încă din 2004. Culmea, sindicatul vameşilor a cerut ulterior CNP suma de 100.000 de euro pentru dreptul de a-şi folosi propria siglă.
Scandalul s-a lăsat cu plângeri penale, procurorii instrumentând dosare penale, în care liderii Pro Lex sunt acuzaţi de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi uz de fals. (