» Fabuloasa comoara a ostrogotilor, care a infierbantat mintile multor generatii de arheologi si aventurieri, deopotriva, ar putea fi ascunsa intr-o cetate secreta din inima muntilor Vrancei. Ultimele descoperiri coroborate cu cautarile mai multor arheologi romani dau indicii cu privire la posibila localizare a acestei cetati.
Locuitorii din zona vizantea povestesc ca, la finele anilor ’80, insusi Nicolae Ceausescu l-a delegat pe fratele sau, generalul Ilie Ceausescu, sa se ocupe timp de aproape doi ani de cercetarile cu privire la locul unde erau ascunse cetatea si, implicit, tezaurul ostrogotilor.
Legenda mai spune ca interesul lui Ceausescu a crescut dupa ce o mare companie farmaceutica din fosta Germanie Federala a facut o cerere catre statul roman, mai putin obisnuita pentru acele vremuri: sa cumpere 150 hectare de teren montan in zona localitatii Iresti si alte 200 hectare de teren in Vizantea. Scopul declarat al companiei farmaceutice era acela de a cultiva pe aceste terenuri fructe de padure (zmeura, agrise, coacaze, ienupar, merisor), mai ales ca in zona existau deja plantatii de acest gen care apartineau fostei gospodarii PCR. Securitatea l-a informat prompt pe Ceausescu ca in spatele nemtilor se ascund de fapt ceva "agenturi" straine, care ar cauta o comoara. Ca urmare, Ceausescu a pornit in secret o adevarata masinarie de cautat comori in zona montana a Vrancei.
In vara anului 1987, maiorul Gheorghe Iorga, seful Apararii Civile Vrancea (ALA), a primit in biroul sau din Focsani o vizita total neasteptata. Vizitatorul era general col. Ilie Ceausescu, seful Comitetului Politic al MApN. Acesta a venit cu ordine clare catre Iorga, sa sprijine operatiunile secrete din muntii Vrancei. "Mi-aduc aminte ca generalul Ceausescu mi-a precizat expres ca intreaga operatiune era clasificata ca «secret de grad zero» si ca, daca se va afla ceva,