Foto: Cotidianul
Unii au dat functia de rector pe cea de presedinte de universitate. Altii sint la al doilea mandat si nu mai au voie sa candideze. Citiva refuza sa iasa la pensie. Cu totii sint beneficiarii unei legi propuse de citiva deputati, care ii lasa pe rectori in functii cit vor ei.
Ministrul Educatiei ar fi trebuit sa dea un ordin prin care sa declanseze alegerile pentru functia de rector inca din lunile mai-iunie, insa intre timp actualii rectori incearca sa isi prelungeasca mandatele pe viata. „90% dintre rectori au indeplinit diferite functii de conducere in universitati dupa 1990.
Acum, 75% dintre ei sint la al doilea mandat care ar fi trebuit sa se incheie, insa Ministerul Educatiei nu a eliberat nici un ordin prin care sa se organizeze alegerile. Asa ca rectorii acestia spera sa nu existe nici o lege si sa ramina eterni”, spune Mircea Miclea, fostul ministru al Educatiei. „Pentru mine este clar ca deputatii au initiat modificarea legii din populism.
Mai mult, Cati Andronescu este deputat si in acelasi timp si purtatorul de cuvint al rectorilor pentru ca este si presedinta Consiliului National al Rectorilor. Sigur s-au facut presiuni”, sustine Miclea.
Actualul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, spune ca nu va sustine recenta initiativa legislativa a parlamentarilor care propun ca universitatile sa decida durata mandatului rectorilor.
„In baza autonomiei, universitatile trebuie isi prevada regulile dupa care joaca, insa trebuie sa existe anumite prevederi legislative care sa impiedice existenta unor familii care confisca universitatea, ocupind majoritatea functiilor de conducere“, a spus ministrul Educatiei.
Cu toate acestea, ministrul a explicat ca initiativa parlamentarilor are „aceleasi idei“ ca proiectul de lege a invatamintului superior care urmeaza sa fie supus dezbater