Uniunea Europeana a decis sa amane din nou demararea negocierilor pentru aderarea Macedoniei, considerand ca situatia politica din tara este "instabila" si reformele intarzie sa fie puse in aplicare, a anuntat marti un cotidian macedonean, citat de Reuters.
Bruxelles-ul a cerut clar in trecut Macedoniei, care a devenit candidata la aderare in 2005, sa faca eforturi pentru a obtine progrese in domenii precum respectarea statului de drept, relatiile cu minoritatea albaneza si combaterea coruptiei si crimei organizate, acestea fiind conditiile pentru deschiderea oficiala a negocierilor.
Intr-un raport al Comisiei Europene, citat de cotidian din Macedonia, Dnevnik, arata ca UE nu va incepe negocierile de aderare saptamana viitoare, asa cum spera Skopje. Documentul mentioneaza un incident recent intre doua partide albaneze, unul la putere si unul in opozitie, care a tulburat activitatea Parlamentului.
"Mai multe legi sunt in continuare blocate, in special reforma judiciara", arata documentul obtinut de Dnevnik. "Coruptia este larg raspandita si reprezinta o problema serioasa", adauga raportul, subliniind si relatia dificila dintre presedintele si primul-ministru macedonean.
Comisia critica si demiterile in masa in randul functionarilor publici, dupa schimbarea de guvern din 2006, aratand ca "este nevoie de o separare intre nivelul politic si cel administrativ".
Raportul UE mai arata ca Macedonia si Grecia trebuie sa isi intensifice eforturile de a gasi o solutie pentru disputa legata de denumirea oficiala a celei dintai. Atena se opune folosirii denumirii de "Macedonia" incepand din 1991, cand tara s-a desprins de Iugoslavia. Grecia are o provincie nordica numita tot Macedonia si se teme ca Skopje ar putea avea ambitii teritoriale, daca adopta aceasta denumire oficiala.
Cele doua tari negociaza din 19