Comisia Europeană a dat vineri publicităţii decizia adoptată în ceea ce priveşte Planul Naţional de Alocare a Certificatelor de Emisii de Gaze cu Efect de Seră (NAP), pentru România.
Planul Naţional de Alocare este documentul prin care se stabileşte numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, propuse a fi alocate la nivel naţional. Documentul înaintat spre aprobare de România propunea Comisiei Europene următoarele plafoane naţionale:
- 83,9 milioane de certificate de emisii, în cadrul schemei pentru anul 2007;
- o medie anuală de 95,7 milioane de certificate de emisii, pentru schema din perioada 2008 – 2012.Faţă de propunerile înaintate de partea română, Comisia Europeană a decis următoarele:
- plafonul pentru anul 2007, alocat României, este de 74,8 milioane de certificate de emisii;
- plafonul anual, pentru perioada 2008 – 2012, nu poate depăşi 75,9 milioane de certificate de emisii.Planul Naţional de Alocare a fost înaintat de ţara noastră spre aprobarea Comisiei Europene la data de 13 decembrie 2006. Ulterior, Comisia Europeană a solicitat clarificări pe marginea acestui document. Ultimele clarificări au fost transmise în luna august 2007.
Trebuie precizat că Planul Naţional de Alocare nu este rezultatul unei negocieri între ţările membre UE şi Comisia Europeană, ci este rezultatul unei decizii directe a comisiei, în baza Planului Naţional de Alocare propus de fiecare ţară, iar decizia Comisiei Europene nu se negociază nici anterior şi nici ulterior emiterii ei. Comisia Europeană a dat vineri publicităţii decizia adoptată în ceea ce priveşte Planul Naţional de Alocare a Certificatelor de Emisii de Gaze cu Efect de Seră (NAP), pentru România.
Planul Naţional de Alocare este documentul prin care se stabileşte numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, propuse a fi alocate la nivel naţio