Se stie ca Senatul a aprobat saptamana trecuta un nou proiect de lege privind organismele modificate genetic (OMG). Unii sustin ca aceasta lege va facilita cultivarea OMG in Romania, altii, dimpotriva, cred ca fiecare OMG va fi supus unor conditii severe pentru a fi aprobat. Deoarece aplicarea legilor in Romania a devenit ceva facultativ (vezi campania salbatica de despadurire reluata actualmente), nu stim care va fi rezultatul noilor masuri legislative.
Problema OMG este una extrem de complexa si ne vom feri sa ne pronuntam asupra ei in mod categoric. Crearea prin manipulari genetice a unor noi soiuri de plante mai rezistente la paraziti sau la frig poate aduce sporuri mari de productivitate. Creatorii acestor soiuri pretind ca vor rezolva marile probleme ale alimentatiei mondiale. Adversarii OMG sustin insa ca noile plante create prin manipulari genetice au efecte nefaste asupra sanatatii. In plus, exista anumite varietati de mutanti de tip "Terminator": plantele ce rezulta din manipularile genetice sunt sterile, asa ca in fiecare an trebuie cumparata alta samanta, de la acelasi producator. O afacere de aur pentru fabricanti! Efectele asupra biodiversitatii pot fi si ele nefaste.
In timp ce in SUA permisivitatea fata de aceste produse este extrem de mare, in Europa si chiar in Canada pozitia e mult mai nuantata. Ca sa dau un singur exemplu, in ziua de 25 octombrie presedintele Frantei, N. Sarkozy, s-a pronuntat pentru suprimarea culturilor OMG rezistente la pesticide, dar a refuzat sa condamne global toate OMG.
Ei bine, tot in acea zi de 25 octombrie am asistat la "Realitatea TV" la o discutie de necrezut asupra OMG. Partea anti-OMG era reprezentata de un profesor din Franta, dl G-E Seralini si de dl Paun de la Greenpeace Romania. De partea cealalta, a partizanilor noilor soiuri, se gaseau dl Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producato