Acestea pot fi practicate de fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, afecţiune sau greutate corporală. Practică străveche chineză, Tai chi este o formă a artelor marţiale care foloseşte Acestea pot fi practicate de fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, afecţiune sau greutate corporală.
Practică străveche chineză, Tai chi este o formă a artelor marţiale care foloseşte mişcările lente pentru întărirea rezistenţei muşchilor şi a încrederii în sine, pentru obţinerea unui echilibru perfect între trup şi minte. Practicarea regulată a Tai chi, numită de chinezi şi "meditaţie în mişcare", are capacitatea de a ne îmbunătăţi flexibilitatea şi echilibrul corpului, precum şi starea de bine, eliminând stresul. Mişcările pe care le presupune sunt lente, pline de graţie şi fluiditate, efortul fiind aproape insesizabil.
Tai chi, o practică menită să exerseze atât mintea, cât şi corpul, printr-o serie de mişcări sincronizate, precum un dans. Specialiştii chinezi consideră că exerciţiile Tai chi pot amâna procesul de îmbătrânire, prelungind durata de viaţă. Aceştia explică eficacitatea exerciţiilor prin faptul că ele ajută la întărirea muşchilor şi a tendoanelor, fiind folosite şi ca adjuvant în tratarea afecţiunilor cardiace, a tensiunii arteriale crescute, a artritei, afecţiunilor digestive, a depresiilor şi a unor boli de piele.
"Ceea ce oferă unicitate acestei forme de arte marţiale este capacitatea fiecăruia dintre noi de a o practica. Bătrânii, persoanele supraponderale precum şi bolnavii de artrită pot participa la cursurile de Tai chi", a explicat Bill Douglas, profesor de Tai chi şi fondatorul Zilei Mondiale de Tai Chi. Una dintre problemele pe care aceste exerciţii le rezolvă este aceea a echilibrului şi flexibilităţii în cazul persoanelor de vârsta a treia.
Un studiu recent a fost realizat pe un grup de adulţi cu vârste cuprinse între 60 ş