Cresterea inflatiei si a deficitului de cont curent a adus nori negri asupra economiei, punand capat euforiei.
BNR are de luat maine cea mai dificila decizie din ultimii doi ani, de cand a trecut la regimul de tintire directa a inflatiei: incepe un ciclu de scumpire a creditului in lei sau amana inca o data cresterea dobanzii, desi tinta pe 2007 este definitiv compromisa, fiind amenintata inclusiv cea pe 2008.
Banca centrala nu va mai putea recalibra instrumentul de dobanda pana in ianuarie cand este programata urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie. Totusi, comentariile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind posibilele consecinte negative ale unei cresteri de dobanda au temperat asteptarile mai multor analisti in privinta deciziei de miercuri.
"Ne mai putem permite sa apasam pe pedala politicii monetare, iar prin cresterea dobanzii sa atragem noi capitaluri pe termen scurt?", s-a intrebat retoric Isarescu.
Florin Catu, care a preluat din nou rolul de analist-sef al ING Bank Romania, crede ca BNR nu va ceda in fata presiunii create de asteptarile pietei si va mentine dobanda la 7%. De altfel, in ultima perioada multi jucatori s-au pozitionat in perspectiva unei iminente cresteri de dobanda. Catu crede ca BNR o astfel de decizie printr-un mesaj verbal mai agresiv si printr-o sterilizare ferma a lichiditatilor pentru a se asigura ca dobanzile pe termen scurt raman deasupra ratei de politica monetara. Mai mult, Catu ia in calcul chiar o scadere de dobanda pe termen mediu, in ipoteza unei deteriorari peste asteptari a cresterii economice autohtone si globale.
In ultimele saptamani, guvernatorul Mugur Isarescu a trecut la o retorica mai agresiva la adresa riscurilor de relaxare a politicii fiscale, interpretata de analisti drept un semn de preocupare pentru apararea credibilitatii B