Organismele Modificate Genetic (OMG) au starnit numeroase controverse, multi declarandu-se impotriva producerii acestui tip de alimente. Unul dintre principalele argumente este efectul negativ asupra sanatatii, alimentele putand cauza alergii sau handicapuri.
Alimentele modificate genetic sunt alimente provenite de la organisme (plante sau animale) care au suferit modificari genetice. Aceste organisme mai sunt denumite si organisme transgenice sau, in Statele Unite ale Americii, organisme rezultate ale tehnicilor de biotehnologie.
Ingineria genetica poate transfera materialul genetic intre doua plante sau animale apartinand unor specii diferite, sau chiar intre regnuri: intre animale, plante sau microbi. Astfel, prin aceste tehnici au loc transformari de gene care in general nu au loc in natura.
"Prin transferul de gene de la un organism la altul pot fi transferate accidental si gene care se exprima prin fabricarea de toxine sau alergeni (substante ce pot cauza alergii). De asemenea, pot aparea si intoxicatii care genereaza handicapuri. Transferul de gene de la o planta care contine substante toxice la alta poate antrena producerea de toxine in noua planta. De asemenea, aparitia unei noi linii metabolice in planta sau animalul in care s-a inserat gena poate afecta mai multe procese metabolice prin acumulare de substante potential toxice", ne-a declarat Razvan Resmerita, director executiv APC Romania.
Prin insertia de noi gene si introducerea de linii metabolice noi poate aparea si un efect de scadere a valorii nutritive. Astfel, acestea pot avea mai putine proteine, vitamine, lipide etc.
Organismele modificate genetic pot provoca si efecte asupra mediului, de exemplu cresterea tolerantei buruienilor la ierbicide, a rezistentei insectelor si a virusurilor plantelor la insecticide si substante de tratare, incrucisarea plantelor