Foto: Romania libera
Accesul la o locuinta ANL este permis oricarui cetatean care are solvabilitatea bancara, indiferent de cate alte proprietati mai are. Avantajele achizitionarii unei locuinte prin ANL sunt multiple.
Spre exemplu, in cartierul de vile Henri Coanda din Bucuresti, pentru constructia imobilelor statul acorda o subventie de 20% din pretul locuintei.
De asemenea, sunt gratuite utilitatile (apa, canalizare, gaze, electricitate), iar terenul este primit de ANL in folosinta gratuita.
Initial, proiectele de locuinte ANL erau destinate tinerilor sub 35 de ani si persoanelor evacuate din casele nationalizate. Ulterior insa majoritatea beneficiarilor au ajuns a fi demnitarii sau copiii acestora. Nici parlamentarii cu vederi de stanga ca Tudor Mohora si Octavian stireanu nu au refuzat un astfel de chilipir.
Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei, crede ca s-a ajuns sa se construiasca vile sponsorizate cu bani publici "printr-o extensie a legii, o smecherie (...) Am ajuns sa construim gratuit pana si utilitati de peste 100 de milioane de euro pentru persoane care nu reprezinta probleme sociale".
peste 100 de milioane de euro vor fi investite de Primaria Generala a Capitalei pentru realizarea infrastructurii necesare complexului de vile ANL din cartierul Henri Coanda din nordul Capitalei, sustine Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.
El a refuzat alocarea acestor bani, desi viitorul cartier rezidential se afla in sectorul al carui edil este, motivand ca are alte prioritati: "Mie nu mi se pare normal sa oferi utilitati gratuite unor oameni care isi cumpara acolo vile cu curte, in conditiile in care avem multi tineri sub 35 de ani fara locuinte sau chiriasi evacuati din casele retrocedate.
ANL nu trebuia sa faca vile, ci blocuri si sa le inchirieze unor persoane defavor