Dacă emigraţia forţei de muncă de elită este încă limitată de restricţii în multe ţări europene, iniţiativa Cărţii Albastre poate schimba dramatic situaţia. Aproape în acelaşi timp în care Marea Britanie anunţă menţinerea restricţiilor pentru migraţia forţei de muncă necalificate din România şi Bulgaria, Uniunea Europeană demarează iniţiativa Cărţii Albastre, un permis de liberă trecere pentru forţa de muncă de elită. În ciuda aparenţelor, gestul br
Dacă emigraţia forţei de muncă de elită este încă limitată de restricţii în multe ţări europene, iniţiativa Cărţii Albastre poate schimba dramatic situaţia.
Aproape în acelaşi timp în care Marea Britanie anunţă menţinerea restricţiilor pentru migraţia forţei de muncă necalificate din România şi Bulgaria, Uniunea Europeană demarează iniţiativa Cărţii Albastre, un permis de liberă trecere pentru forţa de muncă de elită. În ciuda aparenţelor, gestul britanic nu e nociv pentru România, în timp ce proiectul european are potenţialul să creeze dificultăţi pentru sectorul corporatist autohton.
Menţinerea restricţiilor pentru muncitorii sezonieri în Marea Britanie este, cel mult, un afront politic, o discriminare comisă de Londra între restul membrilor Uniunii Europene, pe de o parte, şi România şi Bulgaria, pe de altă parte. Apetitul Spaniei pentru „căpşunari“ pare robust, iar locurile de muncă în construcţii din Italia sunt, încă, mai bine plătite.
Nu forţa de muncă necalificată prezintă o problemă strategică pentru România, ci cea de elită – cu studii superioare şi potenţial de câştig mare. Or, dacă emigraţia acestui segment al forţei de muncă este încă limitată de restricţii în multe ţări europene, iniţiativa Cărţii Albastre poate schimba dramatic situaţia. Ea ar putea deschide întreaga piaţă a muncii UE exact acelor oameni