Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri statelor Uniunii Europene eliminarea conditionalitatilor la angajarea muncitorilor romani, in urma deciziei Marii Britanii de a mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la sfarsitul anului 2008.
"In conditiile in care cetatenii romani circula liberi in Uniunea Europeana, in calitate de cetateni europeni, este important ca si restrictiile la angajare sa dispara. Acestea incurajeaza munca la negru, situatie pe care dorim sa o evitam pe cat posibil", a spus Tariceanu la sfarsitul unei intalniri, la Bucuresti, cu presedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert.
Decizia Marii Britanii a fost anuntata ieri in urma unui raport realizat de Forumul Impactului Migratiei, o comisie interguvernamentala, care a analizat efectele impactului imigrantilor din Europa de Est asupra serviciilor sociale, de sanatate si de educatie britanice.
Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, si-a exprimat regretul privind acesta decizie, in cadrul unei intalniri cu ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett, apreciind ca ea va fi dificil de inteles de catre opinia publica si mass-media din Romania si Bulgaria.
Cioroianu a sustinut ca, in ceea ce priveste tara noastra, numarul romanilor din Marea Britanie nu a inregistrat o crestere masiva dupa 2007, lucru confirmat si de statisticile britanice, iar contributia lor la dezvoltarea economica a tarii gazda este apreciata drept benefica.
Ministrul a mai apreciat ca aceasta decizie va avea un efect indirect si nedorit, anume incurajarea fenomenelor de "munca la negru", ceea ce creeaza prejudicii atat cetatenilor din Romania si Bulgaria, dar si statului britanic.
Marea Britanie, care a impus restrictii muncitorilor romani si bulgari inca de la aderarea acestora la Uniunea Europeana, se confrunta momentan cu diferite dezbateri asupra cresteri