Pentru majoritatea romanilor, notiunea de "asigurare" este ceva cit se poate de abstract. Pentru ca nu prea le place sa se gindeasca la ziua de miine, pentru ca ei traiesc momentul, iar in privinta lui "miine" se iau dupa expresia "ce-o fi o fi". Iata insa ca asigurarea locuintei a devenit obligatorie. Conform unui act normativ recent aprobat de guvern, persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Pentru cei care detin locuinte din chirpici, paianta etc., prima de asigurare anuala va fi de 10 euro, iar pentru cei care au locuinte din lemn, caramida, beton, de 20 de euro pe an.
Peste 85.000 de locuinte la 20 de asiguratori
Asadar, dupa ce am cumparat un imobil, fie ca vorbim de un apartament sau o casa, noi sau vechi, de lux sau middle-class, nu am scapat de plata taxelor. Pe linga pretul exorbitant la care se ridica in momentul de fata un imobil, trebuie sa platim si taxele de asigurare. O locuinta trebuie asigurata obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren sau inundatiilor.
In cazul in care locuinta ne este afectata sau distrusa de un fenomen natural, vom primi 10.000 sau 20.000 de euro. Cel mai mult vor avea de cistigat din aceasta prevedere firmele de asigurari. Potrivit datelor statistice ce ne-au fost puse la dispozitie de Directia Finantelor Publice Locale din cadrul Primariei Braila, in municipiu exista 86.884 de locuinte, respectiv 53.288 de apartamente si 33.596 de case. Din numarul total de locuinte, 63.475 sint construite din beton, caramida sau lemn, iar restul de 23.409 sint realizate din paianta sau chirpici.
Astfel, primele totale incasate de la proprietarii acestora de catre firmele de asigurari vor fi de 1,5 milioane de euro anual. O suma frumusica pentru care se vor bate