Banca spaniola La Caixa, care si-a deschis ieri sucursala din Romania, ar putea achizitiona o banca prezenta deja pe aceasta piata, daca va aparea aceasta posibilitate, a declarat presedintele si directorul executiv al La Caixa, Juan Maria Nin.
El a precizat ca banca respectiva trebuie sa aiba o cota de piata de cel putin 3-4% din activele sistemului bancar romanesc pe segmentul de retail.
"Vom analiza posibilitatea de a cumpara banci de retail in Europa Centrala. Ne indreptam atentia catre Polonia, Bulgaria, Romania si alte tari din Europa Centrala", a spus Nin.
Cele mai interesante tinte pe spanioli ar fi Banca Transilvania, Banca Carpatica sau Libra Bank.
“Sunt multe grupuri internationale interesate de piata locala, insa nu vad o vanzare mai devreme de doi ani”, ne-a declarat recent Emilian Bituleanu, presedintele Libra Bank.
Seful La Caixa a adaugat ca, pe masura ce banca isi consolideaza pozitia pe piata din Romania, isi va diversifica portofoliul de clienti companii. Firmele pe care banca le tinteste pe piata din Romania sunt cele cu o cifra de afaceri intre 50-70 milioane euro.
La Caixa si-a deschis marti prima sucursala operativa in Romania, acesta fiind primul pas in ce priveste procesul de internationalizare care a inceput in 1995 cu deschiderea primelor birouri in Porto (Portugalia) si Bruxelles (Belgia).
La Caixa a investit 4 milioane euro in deschiderea sucursalei in Bucuresti care are in prezent opt angajati, potrivit reprezentantilor bancii.
"Deschiderea sucursalei din Bucuresti este o actiune orientata catre firme mari si mijlocii si corporatii care vor sa lucreze cu firme spaniole stabilite deja in Romania", a precizat Juan Maria Nin.
"Am analizat schimburile comerciale dintre Romania si Spania, precum si prezenta firmelor spaniole in Romania si consideram ca aceasta prima sucursala are un