11 banci din 27 au ramas in cursa pentru desemnarea lead-managerilor care se vor ocupa de emisiunea de eurobonduri in valoare de cel putin 500 mil. euro anuntata de Ministerul Economiei si Finantelor.
Bancile care opereaza pe piata locala a titlurilor de stat sau care au tranzactionat euroobligatiuni rominesti din emisiunile precedente au primit un punctaj mai mare.
Batalia este cit de poate de strinsa, asa incit asa-numita "lista scurta" include de fapt un numar mare de banci internationale interesate de aceasta tranzactie.
Stefan Nanu, responsabil cu Trezoreria statului, spune ca numele celor 11 nu pot fi facute publice pentru a se evita o eventuala afectare a reputatiei bancilor respinse.
"Reprezentantii celor 11 banci selectate au fost invitati la Bucuresti in cursul zilelor de luni si marti, saptamina viitoare, pentru discutii si negocieri privind termenii si conditiile finale", a declarat Stefan Nanu pentru ZF.
El spune ca bancile incluse in etapa finala vor avea timp pina vinerea urmatoare, pe 9 noiembrie, sa-si imbunatateasca ofertele, in urma discutiilor de la Ministerul Finantelor, apoi putind fi facuta selectia lead-managerilor.
Finantele au precizat ca lista scurta a fost intocmita atit pe baza celor mai avantajoase oferte din punct de vedere al costurilor aferente unei emisiuni de euroobligatiuni, considerate "primordiale", cit si luind in calcul "factori calitativi". "Unul dintre cei mai importanti a fost activitatea institutiilor financiare ofertante pe piata primara si secundara interna a titlurilor de stat cit si pe pietele internationale de capital in privinta tranzactionarii euroobligatiunilor suverane rominesti", arata Ministerul Finantelor.
Dupa patru ani, Romania se pregateste sa revina pe pietele internationale de capital cu o emisiune de obligatiuni de cel puti