La Caixa, cea mai mare casa de economii din Spania, a inceput ieri activitatea pe piata locala printr-o sucursala dedicata clientilor corporativi, insa oficialii institutiei afirma ca au in vedere si intrarea pe piata de retail, printr-o achizitie.
"Am venit sa incepem de la zero, sa cunoastem piata romaneasca, insotindu-ne clientii. Incepem cu firme, dar daca ni se ofera ocazia sa cumparam o banca de retail o vom face", a spus Juan Nin, directorul general al grupului "La Caixa". Investitia pentru demararea afacerilor locale s-a ridicat la circa 4 milioane de euro.
Pentru inceput, La Caixa va opera o singura sucursala, la Bucuresti, prin care va servi companiile spaniole cu activitati in Romania, urmand sa isi extinda treptat portofoliul si cu firme locale interesate de piata din Peninsula Iberica.
Juan Nin noteaza ca grupul are o strategie de extindere internationala prin achizitii, iar daca se va lua decizia intrarii pe piata locala de retail, aceasta va fi realizata printr-o achizitie. Totusi, spaniolii nu au luat inca in considerare o anumita tinta de preluare. Seful La Caixa spune ca o potentiala preluare ar viza un jucator care sa poata asigura o cota de cel putin 3%-4% pe zona de retail, la un pret de 500-700 de milioane de euro. Oricum, spaniolii exclud posibilitatea de a dezvolta organic afaceri pe zona de retail, prin deschideri de unitati.
Ramane de vazut ce miscare vor face spaniolii, in conditiile in care tintele de preluare pe zona de retail sunt destul de putine. In afara de numele care au fost vehiculate in ultimii ani - Banca Transilvania, Banca Carpatica sau mai mica Libra Bank - nu se evidentiaza alte posibile tinte, in conditiile in care toti jucatorii importanti sunt detinuti de grupuri internationale puternice.
Portughezii de la Millennium, care au concurat in 2005 pentru preluarea BCR insa au pierdut cu