Iaşiul, un oraş mustind de istorie, face loc, în chiar centrul urbei, unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România. Proiectul Palas, rezultatul asocierii dintre consiliul local
Iaşiul, un oraş mustind de istorie, face loc, în chiar centrul urbei, unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România. Proiectul Palas, rezultatul asocierii dintre consiliul local şi compania Iulius Group, presupune o investiţie de peste 200 milioane de euro. În zona lucrărilor au fost descoperite însă vestigii istorice.
"În urma săpăturilor efectuate au fost făcute deja importante descoperiri arheologice pentru care, împreună cu echipa de specialişti, vom amenaja primul lapidariu din oraş. Astfel, publicul va avea în premieră acces la aceste vestigii", anunţă Iulian Dascălu, preşedintele Iulius Group.
Dezvoltatorul afirmă că va suporta integral toate costurile legate de amenajarea spaţiilor ce vor conţine vestigiile descoperite. Suma finală necesară acestui demers este estimată la 1,5 milioane de euro. Alte 2,6 milioane de euro vor fi investite în lucrările de consolidare a versantului pe care este amplasat Palatul Culturii.
Echipa din 14 arheologi care se află în prezent pe şantierul Palas este condusă de către Stela Cheptea, specialist în istorie medievală şi arheologie urbană. Potrivit specialiştilor, până în prezent au fost descoperite fundaţiile a trei case, un zid de incintă, un atelier de tăbăcărie şi mai multe magazine. Stela Cheptea afirmă că aceasta este "o ocazie unică pentru noi, specialiştii, să avem acces la nişte urme ale trecutului de a căror existenţă nici nu ştiam".
Palas Iaşi este cea mai mare investiţie privată realizată în zona Moldovei. Proiectul conţine o zonă rezidenţială, o zonă de business cu spaţii de birouri şi hoteluri şi o zona de entertaiment. Odată cu inaugurarea Palas, Iaşiul va avea şi prima parcare s