Salamul de Sibiu comercializat in alimentarele si supermarket-urile autohtone este produs in Ungaria, pentru ca Romania nu si-a inregistrat produsele de origine si nu beneficiaza de protectie pe piata europeana, anunta NewsIn.
"Pentru ca nu am avut legislatie, am ajuns in situatia ca in supermarket sa se comercializeze salam de Sibiu produs in Ungaria. [...] exista si riscul ca adevaratii producatori de salam de Sibiu sa piarda dreptul de a vinde. Explicatia e simpla: oricine poate contesta obtinerea de catre un grup a protectiei pentru salam de Sibiu", a declarat, miercuri, presedintele Roalimenta, Sorin Minea.
Astfel, potrivit lui Minea, Romania poate pierde ocazia de a-si promova produsele agricole si alimentare pe piata Uniunii Europene, deoarece Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a transpus cu intarziere legislatia europeana.
Acesta a precizat ca abia la sfarsitul lunii octombrie a fost elaborata metodologia privind dobandirea protectiei Uniunii Europene pentru produsele alimentare.
"Romania a uitat sa-si inregistreze brandurile de tara dintr-o neglijenta a Ministerului Agriculturii care a ignorat un Ordin din 2004 care prevedea inregistrarea unor produse precum salamul de Sibiu sau carnatii de Plescoi", a declarat, miercuri, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.
Protectia oferita de Uniunea Europeana are rolul de a asigura o concurenta loiala intre producatori si de a proteja impotriva utilizarii abuzive a unei denumiri inregistrate.
Salamul de Sibiu comercializat in alimentarele si supermarket-urile autohtone este produs in Ungaria, pentru ca Romania nu si-a inregistrat produsele de origine si nu beneficiaza de protectie pe piata europeana, anunta NewsIn.
"Pentru ca nu am avut legislatie, am ajuns in s