Alegerea unui vin potrivit nu este niciodată simplă; doar în Franţa, ediţia din 2007 a ghidului Hachette al vinurilor (o referinţă în materie!) recenzează cam 10.000 de vinuri din portofoliul a 6.000 de producători. Dacă am lua în calcul numai vinurile europene, lăsând la o parte producţia - din ce în ce mai semnificativă ca valoare şi într-o creştere sensibilă de calitate - din Lumea Nouă sau de la Antipozi, tot ne-am pierde într-un hăţiş incredibil de complicat
Alegerea unui vin potrivit nu este niciodată simplă; doar în Franţa, ediţia din 2007 a ghidului Hachette al vinurilor (o referinţă în materie!) recenzează cam 10.000 de vinuri din portofoliul a 6.000 de producători.
Dacă am lua în calcul numai vinurile europene, lăsând la o parte producţia - din ce în ce mai semnificativă ca valoare şi într-o creştere sensibilă de calitate - din Lumea Nouă sau de la Antipozi, tot ne-am pierde într-un hăţiş incredibil de complicat, în faţa unui raft cu vinuri. Aşadar: ce să aleg? Iată câteva răspunsuri; dar mai întâi, o scurtă descriere a modului în care vinuri de top, precum cele Grand Cru din Bordeaux (clasificarea cea mai înaltă a vinurilor roşii bordeleze) ajung pe rafturile magazinelor şi în meniurile restaurantelor din România.
Pentru oricine din ţara noastră, e destul de simplu să imporţi vinuri precum Château Latour ori Château Mouton Rothschild: după obţinerea certificatelor şi a autorizaţiilor necesare, primul pas este să iei legătura cu un negociant de vinuri. Negocianţii reprezintă o forţă considerabilă în industria franceză a vinurilor. De exemplu, spune Cristian Preotu, proprietarul companiei Le Manoir, care importă astfel de vinuri de top, „noi reprezentăm casa de vinuri Dourthe, care este cel mai mare negociant de vinuri din Bordeaux şi care are un stoc permanent de peste un milion