Medicii specialişti apreciază că apropierea iernii va aduce cu sine un număr mult mai mare de îmbolnăviri, comparativ cu anii trecuţi. Cu un nume potrivit mai degrabă pentru destinaţii Medicii specialişti apreciază că apropierea iernii va aduce cu sine un număr mult mai mare de îmbolnăviri, comparativ cu anii trecuţi.
Cu un nume potrivit mai degrabă pentru destinaţii turistice, virusul gripal "Solomon Islands" ar putea face ravagii printre români, din cauza imunităţii scăzute pe care o au faţă de noul microorganism.
Cea mai bună soluţie pentru prevenirea unei epidemii este vaccinarea, pe cât posibil, a populaţiei cu risc major la îmbolnăviri - bătrâni şi copii din instituţii de ocrotire, medici, profesori, salariaţi din instituţiile care lucrează cu publicul. Dar, până la vaccinare, medicii recomandă evitarea locurilor aglomerate.
Noul virus a făcut deja câteva victime, în acest an. "Virusul gripal Solomon Islands îl înlocuieşte în vaccin pe cel de tip Noua Caledonie, acesta din urmă fiind prezent şase sezoane în România şi Europa. Din mai şi până în septembrie, în Australia şi Noua Zeelandă, noul virus a provocat şase decese", a precizat medicul Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.
"Este o tulpină total nouă şi este o tulpină ce nu a circulat în ultima vreme şi faţă de care populaţia are o imunitate mai scăzută. Ne aşteptăm la un număr mai mare de îmbolnăviri, nu neapărat la o epidemie, în funcţie de gradul de acoperire vaccinală pe care şi-o va asigura populaţia", a declarat Cătălin Apostolescu, medic primar, boli Infecţioase Institutul Matei Balş.
Virusurile gripale au multiple simptome şi semne, a mai spus medicul. Gripa are un debut brusc cu febră mare, durere mare de cap, tuse persistentă şi dureri musculare. Boala se poate manifesta mai agresiv la copii, debutul fiind astenie, febră, convu