Scăderea cu 20% a certificatelor de emisie de dioxid de carbon va avea ca efect scumpirea energiei cu 10%. Hotărârea Comisiei Europene de a reduce cu 20% cantitatea de certificate de emisie CO2 Scăderea cu 20% a certificatelor de emisie de dioxid de carbon va avea ca efect scumpirea energiei cu 10%.
Hotărârea Comisiei Europene de a reduce cu 20% cantitatea de certificate de emisie CO2 pentru perioada 2008-2012 poate afecta prognoza autorităţilor de creştere economică din cauza scumpirii preţului la energie cu aproximativ 10%.
Faptul că România va avea alocată o cantitate mai mică de certificate emisii de CO2 cu 20,7% faţă de necesarul cerut Comisiei Europene de către România va pune Executivul în situaţia de a face faţă unor presiuni economice, venite în special din domeniul energetic. Potrivit ultimelor evaluări făcute de Institutul de Prognoză Economică (IPE), în România, eficientizarea sistemului energetic va arunca, începând cu jumătatea anului viitor, producătorii pe piaţa liberă pentru cumpărarea de certificate de CO2. "
În decursul timpului, eficienţa din domeniul energetic va creşte. În anii viitori sunt prea puţine şanse ca producătorii să se încadreze în planul naţional de alocare, plafonul acestuia fiind mult redus de CE. Astfel, în special centralele electrice care îşi bazează producţia pe cărbune, gaz şi păcură, adică mari poluatori, vor fi nevoiţi să îşi suplimenteze necesarul de certificate de emisii CO2 prin achiziţionarea lor de pe piaţa liberă. Ceea ce va însemna costuri suplimentare", a declarat pentru "Adevărul" fostul consilier din Ministerul Mediului, Ionuţ Purică, actualmente reprezentant al IPE.
Scumpire de 10% cu efect de domino
Potrivit lui Purică, Institutul de Prognoză Economică a pus la dispoziţia Executivului concluziile evaluărilor făcute chiar înainte ca CE să reducă României plafonul de cerificate d