Fostul prim-ministru britanic Winston Churchill a fost nevoit sa duca o adevarata lupta in cadrul propriului sau Cabinet in timpul guvernarii din perioada 1950-1954, din cauza planurilor sale ca Marea Britanie sa construiasca bomba cu hidrogen si a modului in care aborda relatiile diplomatice cu Uniunea Sovietica, se arata in mai multe documente declasificate joi, relateaza Associated Press.
Cele mai tensionate relatii au fost in ultimul an al Guvernului condus de el. Churchill a fost puternic constestat de mai multi ministri conservatori. Datele declasificate reprezinta notele luate de secretarul Guvernului, Sir Norman Brook, in 1954.
In 1954, premierul in varsta de 79 de ani si-a amenintat ministrii ca demisioneaza pentru a putea inabusi o adevarata revolta a Cabinetului sau. Membrii Guvernului ii imputau stilul cu totul personal de a conduce politica externa a tarii.
In informatiile desecretizate se relateaza discutiile din sedintele de Guvern din 7 si 8 iulie 1954, cand Churchill si-a anuntat Cabinetul ca a venit timpul pentru a se lua o decizie daca Marea Britanie va construi o bomba mai puternica decat cea atomica.
El a argumentat atunci ca bomba cu hidrogen este esentiala pentru britanici ca sa impiedice un atac sovietic.
"Noi trebuie sa fim capabili sa ii facem pe rusi sa inteleaga ca ei nu vor putea sa ne opreasca sa le raspundem in cazul unui atac. Aceasta bomba este singura garantie a pacii", a declarat el.
Ministrul Administratiei, Harold MacMillan, a fost revoltat de afirmatia lui Churchill. Ministrul a calificat afirmatia lui Churchill ca prea socanta pentru a fi spusa".
MacMillan a fost sustinut de catre Primul Lord al Amiralitatii care a spus ca este nepotrivit ca Marea Britanie sa fie singura tara din Europa, care sa construiasca o astfel de bomba cand se stie foarte