Suedia si Letonia sunt tari din UE cu atitudini opuse in ceea ce priveste integrarea imigrantilor, releva un studiu realizat de British Council si Migration Policy de la Bruxelles, publicat de BBC.
Autorii cercetarii au facut o evaluare a politicilor in domeniul integrarii imigrantilor, folosind 140 de indicatori, printre care drepturile acestora la locul de munca, oportunitati pentru stabilirea permanenta a lucratorilor straini, posibilitatea reintregirii familiei, de combatere a rasismului si a prejudecatilor.
Studiul include 28 de tari – 25 din UE si Norvegia, Elvetia, Canada – care nu sunt membre UE. Situeaza pe primele cinci locuri Suedia, Portugalia, Belgia, Olanda si Finlanda, acestea gazduind aproximativ jumatate din totalul de 21 milioane de imigranti din Uniunea Europeana. In prima jumatate a clasamentului se afla Italia, Marea Britanie, Spania, Germania, si Franta, Italia obtinand cel mai bun scor. Marea Britanie se situeaza pe locul 9 in acest clasament si "sta bine in comparatie cu alte state in ceea ce priveste accesul imigrantilor in tara, dar nu si in felul cum ii tratam pe acestia odata ce au ajuns aici", a explicat Martin Davidson, directorul executiv al Consiliului Britanic. Analizand integral indicatorii, cercetatorii constata ca doar Suedia a obtinut rezultatul cel mai bun, care-i da dreptul de a fi considerata natiunea cea mai favorabila promovarii integrarii imigrantilor. Ultima pe lista este Letonia, tara in care sunt restrictionate drepturilor lucratorilor straini si posibilitati limitate imigrantilor, in special de a se face auziti la nivel politic. Cu putin inaintea Letoniei, sub acest aspect, se situeaza Cipru, Austria, Grecia si Slovacia.
In timp ce Suedia si Portugalia au inregistrat scorurile fruntase la politicile privind posibilitatea imigrantilor de a-si aduce si membrii familiei in aceste tari, Austria, Danemarca si