Florin Catu, economist-sef ING Romania: In tarile dezvoltate bancile centrale sunt creditoare ale sistemului bancar, in timp ce in cele emergente acestea sunt debitoare ale sistemului. Acesta din urma este si cazul Romaniei, unde masa monetara a crescut mai rapid decat economia. Insa, cu timpul, lucrurile se vor schimba. Banca centrala a Statelor Unite (Fed) a tinut in sah analistii si investitorii pe burse in ceea ce priveste evolutia ratei dobanzii. Brokerii estimau ca exista 92% sanse ca banca centrala americana sa opereze o reducere de 0,25% a ratei dobanzii, neexcluzand insa nici posibilitatea ca aceasta modificare sa fie mai semnificativa, adica de 0,5%. Decizia Fed a fost anuntata dupa inchiderea editiei.
In acelasi timp, banca centrala a Japoniei (BoJ) ar putea decide saptamana aceasta mentinerea dobanzii la 0,5%.
BoJ a majorat ultima oara dobanda pe 14 iulie, aceasta fiind prima crestere din ultimii sase ani. Majorarea a venit in urma declaratiilor oficialilor bancii, care anuntau ca BoJ va reduce injectiile masive in piata monetara din aceasta tara.
Totusi, in august, banca a continuat acest proces, incercand evitarea unei noi cresteri a ratei de referinta, cauzata de criza creditelor ipotecare riscante din Statele Unite.
Un raport dat publicitatii saptamana aceasta indica o crestere a ratei somajului, de la 3,8% in august la 4% in septembrie, ceea ce creste sansele ca dobanda sa ramana nemodificata pana in 2008.
Banca centrala a Suediei a anuntat marti majorarea ratei de referinta de la 3,75 la 4%. Aceasta actiune a determinat cresterea ratei medii de referinta stabilite de 11 dintre cele mai importante banci centrale, care a ajuns de la 4,55% la 4,57%.
Saptamana trecuta, banca centrala a Noii Zeelande a mentinut rata de referinta a dobanzii la 8,25%, in timp ce analistii estimeaza ca institutia similara din Au