Castelbuono, o localitate ce de-abia numără nouă mii de locuitori, aflată în apropierea oraşului Palermo, a găsit o modalitate mai neobişnuită de a rezolva, măcar în parte, problema Castelbuono, o localitate ce de-abia numără nouă mii de locuitori, aflată în apropierea oraşului Palermo, a găsit o modalitate mai neobişnuită de a rezolva, măcar în parte, problema adunării deşeurilor: folosirea măgăruşilor pe post de "vehicule" ce transportă gunoiul.
"Folosirea animalelor de tracţiune este în primul rând un demers ecologic, dar care are şi avantaje economice", se poate citi pe site-ul internet al primăriei din localitate.
Mario Cicero, primarul, a declarat că inedita iniţiativă îi aparţine şi că este mulţumit de faptul că în Castelbuono se vor face economii de carburant, din moment ce măgăruşii înlocuiesc cele cinci camioane care colectau gunoaiele până nu de mult. Nouă "urecheaţi" au fost "angajaţi" de către primărie.
Flancaţi de două cutii mari de lemn, ei patrulează pe străzile comunei, însoţiţi de un "operator ecologic" (aşa cum au fost denumiţi foştii gunoieri), care adună pungile cu resturi menajere sau deşeuri în cele două recipiente de lemn. Iniţiativa primarului sicilian a declanşat însă protestele organizaţiei LAV ("Lega AntiVivisezione"), cea mai cunoscută asociaţie de apărare a drepturilor animalelor din Italia.
Într-un comunicat în care îi cerea lui Mario Cicero să renunţe la "exploatarea" măgăruşilor, aceasta a invocat prevederile legale în vigoare referitoare la ocrotirea animalelor, Italia fiind una dintre ţările cu o legislaţie destul de aspră în acest sens. Dar primarul a răspuns că măgăruşii nu transportă mai mult de 100-130 kg pe zi, "ceea ce nu îi oboseşte deloc".
Gunoieri de nădejde
Unul dintre argumentele forte ale lui Mario Cicero pentru recurgerea la acest mijloc ecologic inedit de a rezolva