La Padiş, Ministerul Mediului şi Regia Pădurilor se joacă de-a "zona protejată", în timp ce interesele economice pentru acapararea acestei zone verzi încleştează proiectele imobiliare ale La Padiş, Ministerul Mediului şi Regia Pădurilor se joacă de-a "zona protejată", în timp ce interesele economice pentru acapararea acestei zone verzi încleştează proiectele imobiliare ale diferiţilor investitori.
Harta privind zonele cu risc mare de tăiere ilegală şi furt al lemnului realizată în noiembrie 2006, la propunerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV), în cadrul programului "Dunăre şi Carpaţi", arată destule răni deschise ale mediului forestier, provocate de moţii din Apuseni şi liota de firme special înfiinţate pentru susţinerea masacrului.
În fapt, din punct de vedere al pădurilor culcate la pământ, "triunghiul verde" al judeţelor Alba-Bihor-Cluj, cu platoul Padiş la mijloc, încă naşte ecuaţii complicate, pe care statul român este incapabil să le dezlege.
Unul dintre motivele acestei incapacităţi, menţinut puternic de toate partidele succedate la putere, este nivelul salariilor din sistem: Inspecţia Pădurilor (ITRSV) are în jur de 500 de angajaţi în toată ţara, dar şefii lor motivează că nu pot suplimenta numărul de posturi pentru că salariile nu sunt atractive.
"Angajaţii ITRSV proaspăt angajaţi pornesc în viaţă cu salarii de 4 milioane (la debutanţi) sau 7-8 milioane lei pe lună, iar numărul celor interesaţi de un post în instituţie devine, în consecinţă, relativ mic", ne-a declarat Mihai Găşpărel, şeful ITSVR. În plus, tânărul inspector silvic devine şi coruptibil, în condiţiile în care sumele câştigate zilnic de un proprietar de gatere (şi puse deoparte, pentru alimentarea lanţului corupţiei) sunt fabuloase.
"Triunghiul verde"
În context, devine bizar că silvicultorii şi-au manifestat atât d