Grupurile de producători din industria alimentară pot depune la Ministerul Agriculturii, incepănd cu 15 noiembrie, documentaţia pentru protejarea la nivel naţional şi european a denumirii de origine şi indicaţiei gerografice a unui aliment sau produs agricol.
Grupurile de producători din industria alimentară pot depune la Ministerul Agriculturii, incepănd cu 15 noiembrie, documentaţia pentru protejarea la nivel naţional şi european a denumirii de origine şi indicaţiei gerografice a unui aliment sau produs agricol. Documentaţia va cuprinde informaţii precum caracteristicile produsului (miros, gust, dimensiune, aspect), modul de obţinere şi indicaţii de ambalare şi etichetare. După avizul ministerului, documentaţia este transmisă Comisiei Europene, care va lua o decizie in maxim 12 luni de la primirea solicitării, pănă atunci produsele fiind protejate doar la nivel naţional. Obţinerea protecţiei pentru o denumire de origine presupune că produsul nu poate fi obţinut decăt in acea arie geografică delimitată, in conformitate cu indicaţiile stabilite, in timp ce protecţia indicaţiei geografice permite producţia şi in alte regiuni, tot cu respectarea indicaţiilor.
EXPLICAŢII. Procedurile de obţinere a acestei protecţii sunt cuprinse intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, care urmează să fie publicat in Monitorul Oficial şi care va intra in vigoare pe 15 noiembrie, dată de la care pot fi transmise documentaţiile, a declarat Tudorel Baltă, director in Ministerul Agriculturii. In ordin este stabilit şi logo-ul naţional, care va fi inscris pe produsele (sau ambalaje) cu indicaţii geografice sau denumiri de origine protejate naţional. Logo-ul reprezintă un dreptunghi colorat in mov, albastru, roşu şi portocaliu, concentric unui cerc mov zimţat pe exterior, care seamănă cu un soare. In ceea ce priveşte lista documentelor ce trebuie depuse,