Unul dintre principalii producători de ciment din ţara noastră - Holcim România - ia în calcul construirea unei noi unităţi de producţie. Şi asta, în condiţiile în care piaţa locală de Unul dintre principalii producători de ciment din ţara noastră - Holcim România - ia în calcul construirea unei noi unităţi de producţie. Şi asta, în condiţiile în care piaţa locală de profil va avea în următorii cinci ani o rată anuală de creştere de 10%.
Aceasta ar urma să satisfacă cererea tot mai mare din domeniu şi implicit să păstreze intactă poziţia pe care compania o deţine pe piaţa de profil.
În România există nouă fabrici de ciment, toate construite în regimul comunist. Unităţile sunt deţinute de companiile Holcim, Lafarge (Franţa) şi HeidelbergCement (Germania), fiecare din ele acoperind practic câte o treime din piaţă.
Noi capacităţi de producţie pentru piaţa internă
"Din estimările noastre, piaţa de ciment din România va creşte cu 10-15% anual în următorii cinci ani şi vrem să investim pentru a ne menţine poziţia pe piaţă. Avem un buget pentru investiţii de peste 160 milioane de euro până în 2011 şi nu excludem posibilitatea de a investi într-o nouă fabrică, în cazul în care extinderea capacităţilor actuale va fi insuficientă", a declarat directorul general al Holcim România, Markus Wirth, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, valoarea investiţiei pentru o unitate de producţie a cimentului cu o capacitate medie, de un milion de tone pe an, este cuprinsă între 200 şi 300 milioane de euro. În prezent, Holcim are teren suficient pentru extinderea fabricilor din Aleşd şi Turda, iar unitatea din Câmpulung va funcţiona, de anul viitor, la capacitate maximă, în urma unor investiţii totale de 120 milioane de euro. Majorarea producţiei este destinată exclusiv pieţei româneşti.
Piaţa cimentului a atins anul trecut o valoare de peste