STATISTICA. Medicul Andrei Nica spune ca peste 70% dintre cei care au recurs la transplant de tendon sunt sportivi de performanta SANSA. Fotbalistii Claudiu Niculescu (foto 1), Costin Lazar (foto 2) si Ionut Mazilu (foto 3) au apelat la ligamentoplastie pentru a putea reveni in activitatea sportiva Pacienti. Claudiu Niculescu, Costin Lazar si Ionut Mazilu si-au facut transplant de tesut biologic la Spitalul Colentina
Alexandra Nastase
Clinica de Ortopedie a Spitalului Colentina din Capitala face fata, cu greu, numarului mare de bolnavi care solicita o interventie pentru refacerea membrelor dupa inlaturarea tumorilor osoase. Medicii specialisti opereaza, anual, aproape cinci sute de pacienti care au nevoie de tesut osos sau cartilaginos din banca de oase si tendoane din cadrul unitatii sanitare. Si numarul celor inscrisi pe listele de asteptare este in continua crestere.
Numai in ultimul an, peste doua sute de persoane au solicitat o astfel de interventie chirurgicala. "Prelevarea oaselor si a tendoanelor se face de la donator in moarte cerebrala. La Spitalul Colentina, dispunem de o echipa mixta de transplant care poate recolta tesut biologic, chiar si la sase ore de la deces. Problema este ca familiile care accepta prelevarea sunt inca foarte putine, comparativ cu cererile", ne-a declarat dr. Andrei Nica, medic coordonator la Agentia Nationala de Transplant. Specialistii spun ca, pana sa fie infiintate cele patru banci acreditate de tesuturi din tara, toate functionand in Bucuresti, grefa osoasa era prelevata chiar de la persoanele suferinde, dar din alte zone ale corpului. In plus, medicii spun ca prin folosirea grefelor in tumorile maligne osoase nu mai este necesara amputarea membrului bolnav.
Peste 70% dintre cei care au recurs la ligamentoplastii (transplant de tendon) in