Recolta obţinută în acest an de ţara noastră va ajunge sub valoarea de 3,5 milioane tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani. Dacă în 2006, România a înregistrat o recoltă de porumb Recolta obţinută în acest an de ţara noastră va ajunge sub valoarea de 3,5 milioane tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani.
Dacă în 2006, România a înregistrat o recoltă de porumb de nouă milioane de tone, pentru acest an producţia este estimată la aproximativ trei milioane de tone.
Cu o situaţie similară se confruntă şi Ungaria, a cărei producţie este estimată la maximum patru milioane de tone de porumb, faţă de opt milioane, anul trecut. Producţiile diminuate ale României şi Ungariei, cauzate în principal de secetă, vor duce la scăderea cu 17% a recoltei de porumb a Uniunii Europene.
Consiliul Internaţional al Cerealelor a revizuit în scădere, cu un punct procentual, la 45,7 milioane de tone, estimările privind producţia de porumb în blocul celor 27 de state europene, faţă de nivelul de 55,2 milioane de tone din 2006.
Decizia consiliului a fost justificată prin nivelul defavorabil al recoltelor din Ungaria şi România. În condiţiile eliminării normelor prin care fermierii sunt obligaţi să lase necultivată o parte din terenurile agricole, agricultorii din mai multe ţări par să favorizeze recoltele de grâu, mai profitabile şi mai rezistente la variaţiile meteorologice, în defavoarea porumbului, spun analiştii şi agricultorii.
Crescătorii de porci din Ungaria ies în stradă
Potrivit datelor furnizate de grupul de fermieri MOSZ, agricultorii din Ungaria au recoltat aproximativ trei sferturi din cantitatea totală de porumb, iar recolta este estimată să scadă la 3,8-4 milioane de tone, comparativ cu peste opt milioane de tone în 2006. Potrivit datelor Biroului Central de Statistică, recolta Ungariei ar coborî astfel pentru prima dată după a