Summitul mondial al toaletelor s-a deschis, miercuri, in capitala Indiei, New Delhi, relateaza BBC. La reuniunea, care va dura 4 zile, participa peste 40 de tari.
Summitul are ca scop gasirea unor tehnologii care pot fi folosite pentru a ajuta aproape jumatate din populatia lumii sa isi satisfaca nevoile intr-un mod civilizat.
Conform statisticilor, 2,6 miliarde de oameni nu au acces la toaleta igienica. ONU si-a propus sa injumatateasca aceasta cifra pana in 2015.
Numai in India exista mai mult de 700 de milioane de oameni care nu au acces la toalete cu sisteme adecvate de inlaturare a resturilor.
"Mai ales in tari din Asia, Africa si America Latina nu exista un sistem sanitar de baza. Asta vom discuta la summit", a declarat Bindeshwar Pathak, de la organizatia non-guvernamentala Sulabh International, care promoveaza folosirea toaletelor ieftine.
Cine merge cu trenul prin India nu poate sa nu surprinda o imagine deja obisnuita. Mai ales dimineata, multi tarani indieni se duc sa-si faca nevoile langa o cale ferata. Altii merg pe camp, in padure sau unde le e la indemana.
Femeile sunt puse intr-o situatie mai dificila. Jenate, ele incearca sa isi faca nevoile doar la adapostul intunericului - seara tarziu sau dimineata devreme. Astfel, ele se expun bolilor si eventualelor atacuri de natura sexuala.
ONU vrea sa rezolve total problema toaletelor pana in 2025. Problema este ca tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa suporte niste costuri foarte mari pentru a-si face toalete igienice si sisteme de canalizare in stil occidental.
La summit se va vorbi despre alternative ieftine, utile tarilor mai sarace. (foto: AFP)
Summitul mondial al toaletelor s-a deschis, miercuri, in capitala Indiei, New Delhi, relateaza BBC. La reuniunea, care va dura 4 zile, participa p