Pentru Alba Iulia, salvatoare se pare ca a fost incapatinarea consiliului local de a merge “pina in pinzele albe” in instanta, in incercarea de a obtine dreptul de a pastra in proprietate aceste cabinete. Nu a obtinut cistig in instanta, in schimb a cistigat timp. Iar acest timp s-a dovedit salvator.
Incapatinare
In urma cu mai putin de trei saptamini, primarul Mircea Hava anunta ca nu mai are ce sa faca si ca administratia locala va fi nevoita sa vinda cabinetele medicale la sume modice, asa cum scrie Ordonanta de Guvern 110/2005.
Consiliul Local Alba Iulia a refuzat sa vinda cabinetele medicale pe care le avea in proprietate si si-a mentinut hotarirea si in momentul in care Prefectura Alba a amenintat ca va merge in instanta pentru a obtine aplicarea legii. Timp de mai bine de un an procesul si-a urmat cursul, sentinta fiind favorabila prefecturii.
Salvarea a venit de la Curtea Constitutionala, care a admis ca unele prevederi ale ordonantei in cauza contravin Constitutiei Romaniei.
“Prin inlaturarea posibilitatii autoritatilor publice locale de a dispune in mod liber de bunurile in proprietate privata a unitatilor administrativ teritoriale, in sensul de a opta sau nu pentru vinzarea acestora, se incalca in mod vadit dreptul unitatilor administrativ-teritoriale de exercitare a prerogativei dispozitiei, ca atribut ce tine de esenta dreptului de proprietate.
(...) Curtea constata totodata ca dispozitiile criticate reglementeaza un transfer silit de proprietate...”, se arata in decizia Curtii Constitutionale, care mai critica si impunerea unor preturi care nu tin cont de valoarea de piata, disproportia vadita dintre cele doua valori conducind “la calificarea pretului ca fiind neserios”.
In plus, se mai arata ca ordonanta vaduveste statul de baza materiala care ii permite sa raspund