Criza creditelor ipotecare riscante din Statele Unite a lovit cu o forta incredibila orasul Cleaveland, Ohio, unde unul din sase proprietari de locuinte a fost afectat, scrie BBC News.
Eleanor Hall - care isi creste singura cei doi copii, lucrand ca cercetator de piata - a achizitionat in urma cu cinci ani o casa veche pe care a si renovat-o. Ceea ce nu a realizat la aceea data a fost faptul ca imprumutul pe care il contractase pentru achizitionarea casei era unul cu grad ridicat de risc. Creditele riscante sunt destinate persoanelor cu venituri mici sau care au bonitate indoielnica. De obicei, acestea implica costuri mai mari pentru debitori, aceasta masura fiind menita sa acopere riscul la care se expune banca.
Acum, Eleanor a ajuns in imposibilitate de plata, pierzandu-si locuinta. "Am ajuns la capatul puterilor", spune ea, adaugand ca "nici macar nu am unde sa ma duc in alta parte".
Cazul sau nu este, insa, singular - peste doua milioane de americani riscand sa-si piarda locuinta in urmatorii ani.
Evacuarea rau-platnicilor din Cleaveland a revenit in sarcina departamentului de politie din Cuyahoga, Ohio. "Ma simt ca un dricar", spune Jeff, unul dintre veteranii departamentului politiei de proximitate, care a asistat la o crestere remarcabila a numarului evacuarilor din aria sa de activitate; aici, numarul evacuarilor a urcat, in scurt timp, de la 12 la 90 pe saptamana. El a fost nevoit sa evacueze familii, oameni in varsta, iar uneori chiar rude de-ale sale.
Rezultatul acestor actiuni este un oras decimat de permanentele reintrari in posesie, avand in vedere ca, din 2000, una din sase familii din oras s-a confruntat cu procedura de evacuare. Datorita unei cresteri a ofertei in raport cu cererea, pretul locuintelor s-a prabusit. De aceea bancile au intrat in imposibilitatea de a mai vinde casele ai caror proprietari au