Returnarile in serie ale dosarelor importante catre parchetele care le-au instrumentat arata ca magistratii se feresc sa judece cauzele pe fond si dau curs tuturor gaselnitelor procedurale invocate de avocati doar pentru a scapa de dosare. si nu doar de dosarele cu politicieni, ci si de cauzele complicate, cu un volum mare de munca. Metoda de a scapa de dosare este relativ simpla: judecatorii decid restituirea la parchete, procurorii fac recurs la aceasta decizie, daca pierd, refac urmarirea penala, daca au castig de cauza, dosarul reintra pe rolul instantei, dar este repartizat la alt complet de judecatori.
Pentru restituire se gasesc tot soiul de motive, fara a se intra in fondul dosarului, de la vicii de procedura si interpretari ale Constitutiei la gaselnite avocatesti sau judecatoresti. Celebru este dosarul cu 339 de inculpati din MApN, unde judecatorii au retrimis dosarul procurorilor si le-au cerut sa-l faramiteze in cauze mai mici, deoarece sala de judecata e mica si nu-i poate gazdui pe inculpati si pe aparatori. In ultima perioada instantele au decis retrimiterea catre DNA sau Parchetul General a nu mai putin de cinci mari dosare: Zambaccian 1 si 2, Matusa Tamara, toate avandu-l ca inculpat pe Adrian Nastase, Loteria, unde invinuit este George Copos, si Rompetrol, al carui principal protagonist este Dinu Patriciu.
Metoda de a scapa de dosare este relativ simpla: judecatorii decid restituirea la Parchete, procurorii fac recurs la aceasta decizie, daca pierd, refac urmarirea penala, daca au castig de cauza, dosarul reintra pe rolul instantei, dar este repartizat la alt complet de judecatori. Pentru restituire se gasesc tot soiul de motive, de la vicii de procedura si interpretari ale Constitutiei la gaselnite avocatesti sau judecatoresti. Celebru este dosarul cu 339 de inculpati din MApN, unde judecatorii au retrimis dosarul procuroril