Mai multe sute de diplomaţi americani şi-au exprimat nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de decizia Departamentului de Stat al Statelor Unite de a-i obliga pe angajaţi să lucreze în Irak.
Mai multe sute de diplomaţi americani şi-au exprimat nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de decizia Departamentului de Stat al Statelor Unite de a-i obliga pe angajaţi să lucreze în Irak. Această hotărâre este considerată cea mai amplă recrutare a diplomaţilor de la războiul din Vietnam, notează BBC.
Circa 250 de persoane identificate ca "posibili candidaţi" au primit o scrisoare în care li s-a cerut să-şi depună candidatura.
Ei ar putea fi trimişi în "Zona Verde" din Bagdad, unde se află ambasada americană. Diplomaţii au fost convocaţi la o întâlnire unde li s-a spus că sunt principalii candidaţi pentru a acoperi 48 de posturi la ambasada Statelor Unite de la Bagdad şi în alte provincii irakiene. Posturile vor deveni vacante anul viitor. Diplomaţilor li s-au dat 10 zile pentru a hotărî dacă le acceptă.
După acest interval - a anunţat Departamentul de Stat - posturile vacante vor fi acoperite prin numiri obligatorii. Cei care refuză riscă să-şi piardă slujbele, cu excepţia celor care au motive medicale sau personale valide. Întrevederea a fost descrisă de participanţi ca ostilă în unele momente.
Diplomaţii a luat la întrebări conducerea Departamentului de Stat în legătură cu decizia de a-i trimite obligatoriu într-o zonă de război. "Îmi pare rău, dar este o posibilă sentinţă la moarte şi ştiţi acest lucru", a declarat Jack Crotty, care se pregăteşte de pensionare, după 30 de ani petrecuţi în diplomaţie.
Unul a pledat chiar pentru tratament psihiatric pentru cei care se întorc traumatizaţi. Un alt reproş a fost că unii participanţi au aflat de decizie din presă. De mai multe luni însă oficialii americani avertizează că lipsa de voluntari pentru po