O afacere de familie, un meşteşug rar, fabricarea turtei dulci este afacerea de succes a unei familii din comuna argeşeană Bascov O replică genială din filmul românesc "Filantropica"
O afacere de familie, un meşteşug rar, fabricarea turtei dulci este afacerea de succes a unei familii din comuna argeşeană Bascov
O replică genială din filmul românesc "Filantropica" spune că mâna întinsă care nu spune o poveste nu va primi nimic. Regula se aplică şi în cazul vânzărilor. De pildă, o pungă de turtă dulce cumpărată din hipermarket nu spune nimic.
Însă un iepuraş, o buburuză sau o căsuţă de turtă, frumos colorată şi preparată în casă, după metode tradiţionale, se va vinde negreşit, chiar dacă preţul este mai mare. Familia Onu, din comuna argeşeană Bascov, îşi câştigă existenţa de trei generaţii din vânzarea de turtă dulce, ciubuce şi covrigei.
Anastasia Onu din Piteşti a fost binecuvântată de Dumnezeu şi a reuşit să treacă cu bine peste cea mai mare cumpănă din viaţa ei. Femeia a rămas infirmă în urma unui bombardament din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fără un picior nu putea munci, dar familia trebuia întreţinută. S-a apropiat de nişte turci, meşteri ai zaharicalelor care făceau baclavale, îngheţată, ciubuce şi turtă dulce. A furat meserie şi în scurt timp şi-a deschis propriul atelier de turtă dulce din Piteşti.
Toată lumea ştia de atelierul Anastasiei şi bunăstarea nu a întârziat să apară în viaţa femeii. Bani binecuvântaţi, aşa cum spune astăzi nepotul ei, preotul Constantin Onu, cel care a dus tradiţia mai departe. Anastasia şi-a făcut ucenici din rândul localnicilor şi a reuşit în scurt timp să devină cunoscută ca "bunica turtei dulci" din Piteşti. Încărca o platformă trasă de cai cu dulciuri şi pleca pe la târgurile din ţară. Şi-a crescut copiii din banii de pe turtă dulce.
Părintele îşi aminteşte cum bunica întind