Autor al teoriei "Gaia", omul de ştiinţă englez susţine că Pământul are un sistem de autoreglare care e pus la încercare de lipsa de respect a oamenilor Profesorul James Lovelock
Autor al teoriei "Gaia", omul de ştiinţă englez susţine că Pământul are un sistem de autoreglare care e pus la încercare de lipsa de respect a oamenilor
Profesorul James Lovelock consideră că părţile vii şi nevii ale Pământului pot fi luate ca un sistem interactiv, ce poate fi gândit ca un singur organism gigantic. Denumită "Gaia", după zeiţa Pământului, teoria savantului britanic postulează că toate lucrurile vii de pe Pământ au un efect de reglare asupra mediului, ceea ce face ca viaţa să fie răspândită peste tot.
În vârstă de 88 de ani, profesorul Lovelock a scris mai multe cărţi despre Pământ: "Teoria Gaia", "Vârstele Gaiei", "Omagiu Gaiei" şi "Răzbunarea Gaiei", în care explică faptul că societatea umană, prin emisiile de gaze în atmosferă şi alte forme de degradare a mediului, a adus natura într-o criză profundă.
Profesorul avertizează că în secolele următoare temperaturile vor creşte, resursele de apă vor fi epuizate, viaţa din ocean va fi compromisă, iar oamenii vor migra în masă spre puţinele părţi ale Pământului care rămân locuibile.
Temperatura scoarţei a rămas constantă
În opinia lui Lovelock, nivelul oxigenului, formarea norilor şi nivelul sării din oceane pot fi controlate prin procese fizice, chimice şi biologice interactive. El crede că autoreglarea climei şi compoziţia chimică reprezintă un proces care provine din evoluţia rocilor, a aerului şi a oceanului, cuplată cu cea a organismelor. Această autoreglare, deşi rareori optimă, ţinând cont de locurile reci şi calde ale Pământului, face ca Terra să fie un loc propice pentru viaţă.
În teoria lui, Lovelock spune că există un sistem de control global al temperaturii, compoziţiei a