Prea putini dintre cetateni si nu toti dintre politicieni stiu ce inseamna Parlamentul European, ce fel de legi se adopta in acest organism, cum se voteaza acestea, cite comisii lucreaza, cite formatiuni politice sint reprezentate la nivel european, care sunt prioritatile legislative pentru perioada imediat urmatoare sau ce trebuie sa faca, de fapt, un parlamentar european, despre care se presupune ca trebuie sa aiba o viziune de ansamblu in ceea ce priveste viata economico-sociala din Europa, astfel incit sa poata vota in cunostinta de cauza. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Biroului de Consiliere pentru Cetateni Braila, Parlamentul European este singura institutie europeana aleasa prin vot direct, cei 785 de deputati europeni fiind cei care reprezinta interesele celor 492 de milioane de cetateni din 27 de state membre.
Sediul oficial al Parlamentului European este la Strasbourg, unde are loc lunar sesiunea plenara, celelalte activitati ale acestuia si sesiunile plenare extraordinare se desfasoara la Bruxelles, iar Secretariatul General al Parlamentului European este la Luxemburg. Institutia a fost creata in 1958, ca o adunare a reprezentantilor parlamentelor nationale, cu atributii reduse. Din 1979, deputatii europeni sint alesi prin vot direct in toate statele membre, atributiile Parlamentului European fiind din ce in ce mai numeroase si mai extinse. Cele mai recente alegeri europene au avut loc in iunie 2004.
Legile europene sint regulamentele, directivele, deciziile
Legile europene adoptate de Parlamentul European si/sau de Consiliu se numesc Regulamente (obligatorii in toate elementele lor si direct aplicabile in toate statele membre), Directive (obiectivul lor este obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza, dar modalitatea de atingere a obiectivului poate fi reglementata