Astăzi, la ora 17.00, la Sala Dalles din Bucureşti regizorul Dan Puric va prezenta un volum in memoria lui Valeriu Gafencu, cel pe care Nicolae Steinhardt la numit "sfăntul inchisorilor".
Valeriu Gafencu abia intrase la facultate in 1941 cănd a fost condamnat la 25 de ani pentru că făcea parte din Frăţiile de Cruce, insă singura lui vină a fost că il iubea pe Hristos.
A părăsit lumea zece ani mai tărziu, bolnav de tuberculoză, insă liniştit că a putut să-şi impărtăşească dragostea de Hristos şi altora mai puţin apropiaţi de Dumnezeu.
La Tărgu Ocna, Valeriu Gafencu a fost limanul la care toţi deţinuţii au găsit măngăiere şi ascultare şi de aceea, alături de mulţi alţii, părintele Gheorghe Calciu, sau părintele Arsenie Papacioc au considerat că ar trebui canonizat. In 1959, la şapte ani de la moartea lui Gafencu, 29 de persoane au fost condamnate la pedepse de la 15 ani la muncă silnică pe viaţă pentru că, eliberăndu-se spiritual in perioada căt au stat alături de el la Tărgu Ocna, şi-au ajutat creştineşte semenii năpăstuiţi din puşcărie.
Mărturiile despre "sfăntul inchisorilor" au fost adunate de părintele Moise de la Mănăstirea Oaşa, fiind editate şi tipărite in această carte prin donaţii, de aceea şi preţul ei este unul modic: 10 lei. Comenzile pentru carte se pot face la numărul de telefon 0749 181 539, banii strănşi urmănd a fi donaţi pentru construirea unei mănăstiri la Răpa Robilor, cimitirul unde au fost ingropaţi deţinuţii politici care au murit la Aiud. Astăzi, la ora 17.00, la Sala Dalles din Bucureşti regizorul Dan Puric va prezenta un volum in memoria lui Valeriu Gafencu, cel pe care Nicolae Steinhardt la numit "sfăntul inchisorilor".
Valeriu Gafencu abia intrase la facultate in 1941 cănd a fost condamnat la 25 de ani pentru că făcea parte din Frăţiile de Cruce, insă singura lui vină a fost că il