Specialiştii spun că doar o Românie mai bogată ar fi capabilă să-şi susţină pensionarii, fără a ameninţa tinerele generaţii cotizante la sistemul de pensii. Strategia de postaderare Specialiştii spun că doar o Românie mai bogată ar fi capabilă să-şi susţină pensionarii, fără a ameninţa tinerele generaţii cotizante la sistemul de pensii.
Strategia de postaderare prezentată în aceste zile de ziarul "Adevărul" descrie un tablou demografic sumbru pentru România anilor 2025: vom fi mai puţini, mai bătrâni şi mai bolnavi. Sociologii au comentat astăzi aceste cifre şi au identificat câteva soluţii pentru atenuarea fenomenului.
Coordonatorul Fondului ONU pentru Populaţie, Laurian Arghişan, vede rezolvarea situaţiei printr-o strategie pe termen lung, axată pe creşterea calităţii vieţii oamenilor. Aceasta ar trebui să cuprindă nu doar stimulente financiare pentru tinerele familii, dar şi măsuri fiscale, de reducere a impozitelor pe salarii în funcţie de numărul de copii.
"La noi s-au obţinut rezultate bune prin susţinerea financiară a mamelor, dar aceste legi ar trebui să facă parte dintr-un pachet care să cuprindă şi asigurarea de locuinţe pentru tineri sau de locuri în instituţiile de educaţie", a spus Arghişan.
PIB-ul unei ţări susţine vârstnicii
Fluxul migraţiei externe ar putea fi dimiunat prin salarii mai atractive pe piaţa muncii, care ar putea determina revenirea celor plecaţi în străinătate.
"Dacă PIB-ul unei ţări este mare, societatea e mai bogată şi poate să-şi susţină vârstnicii. Presiunea asupra tinerilor care cotizează la sistemul de pensii nu va mai fi atât de mare", apreciază Arghişan.
Proiecte pentru atragerea emigranţilor
Bogdan Voicu, cercetător la Institutul de Cercetare pentru Calitatea Vieţii, este optimist în privinţa evoluţiei situaţiei demografice a ţării. El crede că în cazul în care România va