Potrivit legislatiei in vigoare, alegerile europarlamentare dureaza cu doua ore mai mult decit referendumul pentru votul uninominal. Pentru europarlamentare sectiile de votare se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00, iar pentru referendum sectiile se deschid la ora 8.00 si se inchid la ora 20.00.
Aceste intervale orare sint stabilite prin diferite legi, ordonante de urgenta si hotariri de guvern, unele caduce.
Daca Executivul nu va interveni si nu va unifica intervalele de vot, cetatenii vor avea la dispozitie pentru referendum doua ore in minus fata de europarlamentare.
Potrivit Legii 34 pentru organizarea alegerilor europarlamentare, modificata prin Ordonanta 1, scrutinul dureaza intre orele 7.00-21.00. In schimb, referendumul este reglementat prin Legea 3/2004, unde se precizeaza ca procesul de vot dureaza intre orele 8.00- 20.00.
Modificarile ulterioare aduse acestei legi, operate prin HG 1326, publicata in Monitorul Oficial din 1 noiembrie, pastreaza acelasi interval orar, 8.00-20.00.
Cit priveste OU 27, de organizare a referendumul din 19 mai pentru demiterea presedintelui, acolo se mentionau aceleasi ore, iar la vremea respectiva executivul a refuzat sa le schimbe.
Cu alte cuvinte, in momentul de fata intre referendum si europarlamentare exista o diferenta de doua ore, in detrimentul referendumului. Declarativ, guvernul a anuntat ca va unifica intervalele orare, dar in sedinta de guvern din 31 octombrie, cind s-au aprobat cele trei HG pentru reglementarea referendumului, modificarea nu a fost facuta.
Potrivit legislatiei in vigoare, alegerile europarlamentare dureaza cu doua ore mai mult decit referendumul pentru votul uninominal. Pentru europarlamentare sectiile de votare se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00, iar pentru referendum sectiile se deschid la ora 8.00 si se inchid