Banca Nationala a aratat prin majorarea brusca de la 7 la 7,5% a dobanzii de referinta ca a fost surprinsa de cresterea puternica a inflatiei si ca prevede in continuare o toamna "bogata" in cresteri de preturi.
Ce s-a intamplat in doar patru luni, de cand BNR a decis sa micsoreze rata dobanzii de la 7,25% la 7,00%?
In iunie si iulie, cand agricultorii anuntau ca sunt calamitati din cauza secetei, iar salata ajunsese cat o friptura, oficialii BNR erau relaxati. Atunci, seceta ar fi urmat sa forteze intervalul de inflatie cu doar 0,2%, pana la 3,9% inflatie anuala. Acum, daca scapam cu 6% inflatie anuala ar fi bine.
Politica fiscala nu poate fi acuzata. Si atunci, si acum, bugetul era pe excedent. Este adevarat ca salariile au crescut semnificativ anul acesta, cu 20-25%, dar cu acelasi ritm au crescut si anul trecut, si in 2005, ba chiar si in anul electoral 2004. Dimpotriva, actuala proiectie de crestere cu doar 5% a cheltuielilor de personal in 2008, intr-un an electoral, arata ca Guvernul este constiincios.
Iar despre majorarea pensiilor, chiar guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat ca nu va avea un impact major asupra cresterii preturilor.
Nici devalorizarea leului nu poate fi considerata o sursa "credibila" de inflatie, pentru ca perioada a fost destul de scurta, neavand destul timp sa-si faca efectul in preturile din august si septembrie. Inflatia din octombrie inca n-a venit, dar dupa reactia BNR ne putem astepta tot la o cifra in jur de 1%, ca in septembrie.
Inflatia de anul acesta pare mai degraba o inflatie de "oferta", decat de "cerere". Adica nu a fost influentata atat de cresterea venitului disponibil, cat de imposibilitatea companiilor de a satisface consumul.
Asa se poate explica si de ce inflatia a pastrat trendul descrescator in anii 2004 - 2006, cand salariile au crescut anual cu 20-25%, iar in 2007 "s-a r