Romania ocupa primul loc in topul tarilor de provenienta a muncitorilor straini din Italia, majoritatea fiind concentrati in regiunile Lazio, Piemonte sau Sicilia, iar principalele ocupatii ale acestora sunt tamplar, electrician sau menajera, arata un raport despre imigratia din Italia.
Potrivit Anuarului Statistic "Imigrare 2007", publicat pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), principalele tari de provenienta a lucratorilor straini din Italia, in 2006, au fost Romania, Albania, Maroc si Ucraina.
Lucratorii romani erau concentrati in special in regiunile Lazio, Piemonte, Sicilia si Puglia si mai putin in Lombardia si Emilia Romagna (28,8% lucreaza in centrul Italiei si doar 4,4% in sudul acesteia).
In ceea ce priveste impartirea pe sexe, aproximativ 58% dintre lucratorii romani erau barbati, iar 42%, femei. Totodata, cele mai multe angajari de imigranti efectuate in 2006 in Italia i-au vizat pe lucratorii romani (15,6%).
Tinand cont de provenienta lucratorilor straini implicati in accidentele de munca, pe primul loc se situeaza Marocul (22.601 cazuri, respectiv 19,5%), urmat de Albania (14.641 cazuri, respectiv 12,6%) si de Romania (11.233 cazuri, respectiv 9,7%). In privinta accidentelor soldate cu decesul lucratorilor straini, pe primul loc se afla Romania, cu o incidenta de 0,24%, respectiv 30 de cazuri, urmata de Senegal (0,22%).
Romanii din Italia au trimis acasa 777 de milioane de euro
Strainii care muncesc in Italia au trimis, in 2006, 4,3 miliarde de euro in tarile de origine, pe primul loc situandu-se Romania, unde lucratorii imigranti au trimis aproximativ 777 de milioane de euro.
Studiul citat situeaza Romania pe primul loc din punctul de vedere al tarilor de destinatie a sumelor transmise de catre imigranti, urmata de China si