Leul si-a inceput aprecierea fata de euro si dolar, dupa ce miercuri seara Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa majoreze cu 0,5 puncte rata dobanzii de politica monetara de la 7 la 7,5% pe an, in conditiile unor semnale ca rata inflatiei va depasi limita superioara a intervalului tintit in 2007. "Prelungirea efectelor socurilor negative de natura ofertei, dinamica inalta a veniturilor populatiei, proiectata crestere a cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului, precum si incertitudinile legate de evolutia cursului de schimb semnaleaza ca inflatia la sfarsitul anului 2007 va depasi limita superioara a intervalului de variatie de 3-5 la suta (asociat tintei de 4 la suta)", si-au motivat decizia membrii Consiliului de Administratie al BNR. Ce se va intampla, insa, in continuare? "BNR nu este avantajata decat pe termen scurt de aprecierea cursului de schimb al leului, care este periculoasa, deoarece, desi ajuta la temperarea inflatiei, stimuleaza cresterea deficitului extern", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a spus ca, desi institutia pe care o conduce este acuzata "ca tinteste cursul si nu inflatia", acest lucru nu reflecta realitatea.
Analistii economici apreciau inaintea sedintei de miercuri ca BNR va adopta o pozitie precauta si va urca dobanda de politica monetara cu doar 0,25 puncte procentuale, cei mai multi fiind de parere ca banca centrala o sa fie fortata sa miste rata de interventie, chiar daca nu-si doreste acest lucru.
"Faptul ca majorarea a avut loc cu 0,5 puncte procentuale arata ca banca centrala se concentreaza asupra inflatiei, ceea ce e un semnal foarte bun, care ii creste credibilitatea", considera economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Analistul a atras insa atentia ca, daca banca centrala va continua sa lupte de una singura impotriva inflatiei, nu va fi suficient, ci va ave