Foto: Cotidianul
Ion Anghel, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), a declarat pentru „Rezidential“ ca managementul riscului intra in sarcina bancii, nu a evaluatorului de proprietati.
Ce inseamna evaluarea si cind se impune pentru proprietatile imobiliare?
Evaluarea este un atribut al proprietatii. Cind vorbim despre valoare de piata a proprietatilor imobiliare, vorbim despre cel mai probabil pret, care este o valoare pentru majoritatea participantilor. Exista doua motive principale pentru care este nevoie de evaluare. Unul este pentru tranzactionare, celalalt pentru informare.
Daca cineva doreste sa isi vinda un bloc de birouri, s-ar putea sa nu stie exact cit sa negocieze. La definirea misiunii trebuie stabilit exact ce drept de proprietate se evalueaza, foarte important in evaluare. Evaluam dreptul de proprietate si nu neaparat proprietati in sensul fizic. Evaluarea poate fi rea-lizata plecind de la trecut, de la prezent sau de la viitor.
In general se porneste de la costurile actuale, de la intrebarea „Cit este valoarea de piata a terenului liber si cit este costul acestei constructii?“. Aceasta este metoda costurilor, unde se pune problema cit anume ar costa sa faci din nou o cladire. A doua metoda este cea a comparatiei.
Daca acum pe piata sint disponibile proprietati similare cu aceasta, atunci inseamna ca un investitor rational are de ales intre mai multe si nu va da mai mult pentru o proprietate similara.
Este o tendinta in piata ca proprietatile sa fie supraevaluate?
Daca eu am un apartament pe care cer 150.000 si cineva imi da pe el 150.000, nu exista supraevaluare. Evaluarea, fiind o estimare, nu este exacta. Se accepta un interval de 10-20%. Daca doi evaluatori estimeaza o proprietate nu ar trebui sa fie o diferenta mai mare de 15-20% intre