Halda de steril a fostului combinat de îngrăşăminte petrochimice prezintă concentraţii periculoase de uraniu şi radiu.
Două milioane de tone de fosfogips zac în incinta Combinatului de îngrăşă minte chimice Nă- vodari de peste 10 ani, de cĺnd societatea a fost cumpărată de un investitor italian. Laboratorul de igiena radiaţiilor ionizante din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică (AJSP) Constanţ a a prelevat probe din haldele de steril două luni la rĺnd, în iunie şi iulie.
Prelevările s-au făcut în mai multe puncte ale haldelor, iar rezultatele i-au speriat pe medici şi pe fizicieni: „La proba analizată în 15 iunie, conţinutul de uraniu 238 este de 10 ori mai mare decĺt nivelul lui la sol, iar conţinutul de radiu este de 12 ori mare.
La altă probă de fosfogips, uraniul este de 16 ori mai mare, iar radiul - tot de 16 ori mai mare“, ne arată buletinele de analiză şeful laboratorului, dr. Mirella Calboreanu.
„Situaţia este gravă“
Între timp, AJSP a intrat în alertă şi i-a trimis combinatului şi mai multe recomandări, între care: acoperirea mecanică sau chimică a haldelor de steril printr-un strat protector care să împiedice antrenarea particulelor de fosfogips de către curenţii de aer.
O altă recomandare: izolarea şi protecţia haldelor prin împrejmuire cu gard înalt şi pază. Tentaţia furturilor e mare, pentru că s-ar putea folosi fosfogips la fabricarea materialelor de construcţii (ţiglă, cărămizi), ca îngrăşă mĺnt chimic sau ca material liant la asflatarea drumurilor publice.
„Situaţia de la Marway Fertilchim este gravă. Acest material radioactiv poate fi antrenat de vĺnt şi ploi sau furat din incintă, şi atunci riscul pentru populaţia din jur creşte foarte mult. Dacă cei de la Marway Fertilchim nu vor ţine cont de recomandările noastre, putem să luăm măsuri administra