Foto: Cotidianul
Nu mai avem nevoie de un leu puternic, spunea recent guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Oficialul bancii centrale a recunoscut ca metodele de lupta specifice politicii monetare (dobinda, rezerve minime obligatorii) nu mai au efectele de altadata. Seceta din 2007 si majorarile salariale au lovit puternic in dezinflatie si in balanta contului curent.
“Politica fiscala a Guvernului va trebui sa se coreleze cu politica monetara a Bancii Nationale. S-a terminat cu inflatia scazuta tinuta artificial de aprecierea leului. Cresterea preturilor este acum o problema pur structurala”, spune analistul economic Liviu Voinea.
Deficitul contului curent a crescut in 2007 substantial si a ajuns la 14% din Produsul Intern Brut cu o componenta de deficit comercial de peste 10 miliarde de euro, iar in lipsa unei economii productive, tendinta de crestere se va mentine in continuare. “Problema nu este cresterea consumului.
Problema este ca nu producem si luam totul din import”, spune si consultantul financiar Bogdan Baltazar. Cresterea fara precedent a salariilor (peste 20%) se vede mai ales in cresterea importurilor.
“Nu poti sa aduci pensiile la nivelul salariilor. In 2008 vom lua de la buget 27% doar pentru marirea pensiilor si a salariilor. Nu poti sa faci aceste lucruri doar pentru a face concesii PSD-ului si sa ai si o inflatie scazuta”, mai spune Baltazar. Anul acesta, cresterea salariilor a fost de doua ori mai mare decit avansul productivitatii si de 4 ori mai mare decit inflatia.
Salariile au crescut cu peste 20%, productivitatea cu 10%, in timp ce inflatia se ridica la 6,03% la nivelul lunii septembrie. In acest context, majorarile salariale par nejustificate, iar guvernatorul Isarescu prevede efecte majore asupra inflatiei in cazul in care Guvernul nu va duce o politica de chelt