Intre 400 si 500 de persoane au fost arestate In Pakistan de la decretarea starii de urgenta, sambata seara, a anuntat duminica premierul Shaukat Aziz, relateaza AFP.
"Au fost efectuate 400-500 arestari preventive in tara", a spus el, dand primele cifre oficiale legate de numarul persoanelor arestate de la decretarea starii de urgenta.
Pe de alta parte, autoritatile din Pakistan au anuntat ca data alegerilor legislative, prevazute pentru ianuarie, ar putea fi "ajustata", relateaza AFP.
"Alegerile vor avea loc, dar data ar putea fi ajustata, din cauza starii de urgenta", a declarat ministrul adjunct pentru informatii. El a adaugat ca deocamdata, nimic nu este sigur.
Alegeri prin sufragiu universal direct pentru desemnarea noului Parlament si alegerea membrilor celor patru adunari regionale sunt programate pentru jumatatea lunii ianuarie 2008. Ele ar urma in principiu sa consfinteasca revenirea democratiei intr-o tara condusa din octombrie 1999 de generalul Pervez Musharraf.
Inainte de declararea starii de urgenta, el a promis ca Parlamentul si adunarile regionale vor functiona pana la finalul mandatelor lor, la 15 noiembrie. Pakistanul ar urma apoi sa fie condus de un guvern interimar timp de 60 de zile, pana la alegeri, conform Constitutiei.
Insa Constitutia a fost suspendata sambata seara de Musharraf, care a promis un proces de tranzitie catre democratie, dar nu a dat o data pentru alegeri, astfel incat exista temeri ca scrutinul ar putea fi amanat cu un an. Fostul premier Benazir Bhutto, revenit din exil dupa 18 ani, vrea sa participe la alegeri si negocia cu Musharraf o impartire a puterii.
Avocatii din Pakistan au facut un apel la populatie pentru a intra in greva generala incepand de luni, dupa ce sambata presedintele Pervez Musharraf a instituit starea de urgenta.
L